Původně se na Srí Lance, toho času britské kolonii Cejlon, neměl pěstovat čaj, ale káva. Kávovníkové plantáže však byly v polovině 19. století několik let po sobě zdecimovány rzí kávovou. Po neúspěšných pokusech s kakaovníky, indigovníky a chinovníky byly v roce 1867 Jamesem Taylorem na ostrově vysazeny první čajové keříky. Zdejší klima čajovníku překvapivě prospívalo, cejlonský čaj měl úspěch po celém světě a nové plantáže zde začaly růst jako houby po dešti.
Cejlonská známka kvality
Srí Lanka se od Británie osamostatnila hned po 2. světové válce zprvu jako Dominium Cejlon, později, v roce 1972, se z ní stala Srílanská demokratická socialistická republika, zkráceně Srí Lanka. Tou dobou již však byl "cejlonský čaj" příliš zavedeným pojmem, a tak Srí Lance zůstal jako připomínka časů kolonialismu. V zásadě platí, že kvalitní srílanský čaj je označený ochrannou známkou s logem lva Ceylon Tea. Tu přiděluje Sri Lanka Tea Board a jde o dosti drahou a prestižní záležitost. Aby se mohl výrobce chlubit logem cejlonského čaje, čaj musí být balen výhradně na Srí Lance a splňovat přísné normy.
Pěstitelské regiony Srí Lanky
![]() |
zdroj: JCexport |
Druhy cejlonského čaje
Většina produkce Srí Lanky se zaměřuje na černý čaj. Ač chuť nemusí vypovídat o témže, čaj černý, zelený i bílý pochází ze stejné rostliny. Botanicky sice rozlišujeme čajovník čínský (Camellia sinensis), assámský (var. assamica) a indočínský (var. cambodi), avšak výsledný nápoj záleží hlavně na způsobu zpracování lístků.
Lístky určené na bílý čaj se nechávají pouze zvadnout a usušit, případně se ještě lisují. Čaj zelený prochází minimální oxidací, kdy se posbírané lístky ohřívají na pánvích wok (Čína) nebo za pomoci páry (Japonsko), načež se tvarují, suší a třídí. Oolongy jsou na pomezí mezi čaji zelenými a černými. Výroba černého čaje je procesně nesložitější - postup se člení na zavadání, svinování, oxidaci, sušení a třídění. Na výrobu černého čaje se podíváme blíže přímo do srílanské továrny.
Camellia sinensis |
Továrna Uva Halpewatte
Uva Halpewatte Tea Estate, nabízející čaj pod značkou Halpe, se nachází kousek od horského města Ella. Podobných menších továren je v okolí hned několik a prohlídky provozu jsou běžnou praxí, jak si přivydělat. Bohužel továrny zpravidla nemají žádný rozpis návštěv, a tak je to o štěstí, zda narazíte na někoho, kdo bude mluvit anglicky a ujme se vás. My jsme uspěli až u třetí.
Provázel nás bývalý jednatel továrny, nyní v důchodu, který Halpe dříve zastupoval i na čajových burzách v Colombu. Pán měl vynikající angličtinu a šířil kolem sebe nadšení k práci, a tak musela být prohlídka velkým zážitkem i pro mnohem menší čajomily, než jsem já. Viděli jsme čajové lístky v různých stádiích procesu výroby, prohlédli si stroje a dostali komplexní výklad, jakou cestu musí čaj od keříku po šálek projít. Závěrem pak byla malá degustace různých čajových tříd.
TIP! Plánujete cestu na Srí Lanku a nechcete čekat na štěstí? Továrna Uva Halpewatte nově nabízí možnost zarezervovat si prohlídku dopředu přes Booking.com!
Uva Halpewatte |
Dělení černého čaje
Závěrem
Doufám, že vás čajový článek obohatil o nové zajímavosti. Budu ráda za zpětnou vazbu, zda vás i více vzdělávací články o čaji baví a zda v nich mám pokračovat i do budoucna.
Zde ještě jedny čajové plantáže pod mlžným oparem. Mimo zmiňovanou Halpe jsem měla možnost vidět i plantáže u nás rozšířených značek Lipton nebo Dilmah. Krásný čajový zážitek!
Lipton's Seat |
Zařazeno v rubrikách:
Srí Lanka 2019U odkazů na Booking.com využívám affiliate program Stay22.
Našli jste ve článku faktickou nebo gramatickou chybu? Upozorněte mě na ni prosím do komentáře, opravím ji pro další čtenáře. Děkuji!
Tak já myslím ani nemusím psát, že mne články o čaji zajímají. Sice o něm taky ledacos vím, ale nikdy člověk neví všechno (z tohoto článku jsem třeba neznala označování čajových tříd, resp. to, co jednotlivá označení znamenají)
OdpovědětVymazatTěch tříd je podstatně více (kolem 30 určitě?), vybrala jsem jen několik málo hlavních cejlonských, které jsem měla možnost sama ochutnat přímo v čajové továrně. Jsem ráda, že byl článek užitečný i takové čajoznalkyni! :)
VymazatTo je opravdu zajímavý článek. Vůbec jsem netušila, že kvalitní ceylonský čaj má dokonce ochrannou známku. Návštěva továrny musel být skvělý zážitek, dokonce i s bývalým jednatelem továrny :) Doma si čaje dělám ráda, nejraději mám černý, jednu dobu jsem si kupovala i sypané čaje, ale nějak mě to už omrzelo...
OdpovědětVymazatOsobně střídám sáčkové i sypané. Ze Srí Lanky jsem vezla půl krosny černých sypaných čajů, ale během roku se vše vypilo... Děkuji za milý komentář a zastavení! :)
VymazatTo musela být skvělá prohlídka. Super článek, díky za takové informace. :)
OdpovědětVymazatDěkuji! Jsem moc ráda, že se článek líbil.
VymazatJee, to je úžasné. Já jsem také velký milovník čaje a tohle by se také velmi líbilo, snad si to jednou splním :)
OdpovědětVymazatPo návštěvě čajových plantáží jsem toužila dobrých 15 let, tak jsem ráda, že mi to konečně vyšlo. Byl to opravdu zážitek... Přeji, ať se i tobě zadaří!
VymazatKonečně je mi jasné, proč jsou ty super extra čaje tak drahé! Sama čajová nejsem (a kafová už vůbec ne), ale manžel je velký fajnšmekr, takže všechny možné čaje s hordou písmenek za názvem doma máme :-)
OdpovědětVymazatJe pravda, že výroba není až tak jednoduchá. Třeba u bílého čaje sice vypadá proces na první pohled jednoduše, ale o to těžší je na vlastní provedení, aby se lístky nezničily. Rozdíly v chuti jsou mezi více a méně kvalitními čaji obrovské...
VymazatTak to je veľmi zaujímavé. Ja milujem tiež čaje. Hlavne teraz tie pre kojace matky :D
OdpovědětVymazat3 DAY CHALLEGE: NUDE
To věřím! Hodně štěstí a lásky s maličkou. :)
VymazatTo je naprosto senzační článek! Moc ráda čtu o čaji. Rozhodně víc článků o čaji! :-D
OdpovědětVymazatDěkuji, Káji, toho si cením! :)
Vymazat